26 procent av 62 plastprodukter innehöll förbjudna ämnen

19 augusti redovisade Kemikalieinspektionen en stickprovskontroll av 62 plastprodukter som undersökte innehållet av förbjudna kortkedjiga klorparaffiner (SCCP), vissa ftalater och blysalter.
Det var saker som pennfodral, mobilfodral och necessärer. Hela 16 produkter innehöll SCCP i olagligt höga halter och ftalaten DEHP (förbjuden i leksaker pga sina hormonstörande egenskaper) fanns i höga halter i 32 analyserade prover.
26 procent av produkterna som testades var förbjudna att sälja och har dragits in av butikerna. Kemikalieinspektionen själva publicerar inte produktnamnen innan saken prövats rättsligt, men uppgifterna är offentlig handling och Karlstads kemikaliegrupp har fått tagit del av resultatet. Eftersom det var en stickprovskontroll så har inte alla butiker och leverantörer kontrollerats så resultatet är inte fullständigt.
Läs mer under Nytt på Kemikaliegruppens sida.
Här hittar du hela undersökningen och en förteckning över de produkter som dragits in.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.