Så avgiftar du dina barns vardag – SNFs kemikaliegrupp ger dig vägledning

plastKemikalier i barns närhet är rubriken på SNFs Kemikaliegrupp i Karlstad informationskväll på Värmlands Museum onsdag 4 mars.

Kemikaliegruppen berättar hur vi ska förhålla oss till kemikalier i varor som barn kan skadas av i hemmet. Du får tips vid köp av leksaker mm och kan ställa frågor.

Var: Värmlands Museum, Hörsalen
När: Onsdag 4 mars kl 18.00

Kvällen ingår i Värmlands museums National Geographic-tema, vilket innebär att det kommer vara även ett omvärldsperspektiv, inte bara barntema, denna gång.
Alla är välkomna oberoende av om man vill veta mer om barn och kemikalier eller bara veta mer om särskilt farliga ämnen och miljögifter i allmän

Fem sätt att avgifta barnens vardag!
1. Välj ekologiskt, minska på köttet
Via maten får vi i oss miljögifter. Välj ekologisk mat, undvik konservburkar och minska på köttet. Kött är en av de stora källorna till Bisfenol A.
2. Undvik plast i kontakt med varm mat
Studier visar att upp mot 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen, speciellt i kontakt med värme. Använd glas, porslin, trä och livsmedelsgodkänt rostfritt stål istället.
3. Rensa bort äldre mjuka plastleksaker
Äldre mjuka plastleksaker kan innehålla skadliga mjukgörare. Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.
4. Gammal elektronik är inte leksaker
Gamla mobiltelefoner, tangentbord mm kan innehålla farliga ämnen och ska inte användas som leksaker. Undvik även att ha elektronik som TV, dator eller CD-spelare där barnet sover.
5. Lek mer utomhus
Halten av farliga kemikalier är ofta många gånger högre inomhus än utomhus, eftersom vi omger oss med så många saker som kan innehåller farliga kemikalier. Se alltså till att vädra ofta och låt barnen leka utomhus så ofta det går.

Klicka här när du veta mer om Kemikaliegruppen

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.