Unika Åstorpsmossen räddad från torvtäkt

Åstorpsmossen direkt syd om Lindfors utefter vägen mot Sutterhöjden är räddad åt framtiden. Naturskyddsföreningen i Karlstad är en av tre instanser som överklagat beslutet att tillåta brytning av torv i mossen.

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att Åstorpsmossen söder om Lindfors ska bevaras som våtmark och att torvbrytning inte får ske på vare sig den orörda delen av mossen eller den del som påverkats av tidigare torvtäkt.

Länsstyrelsen i Örebro gav 2013 bolaget Neova tillstånd att bedriva torvtäkt på del av Åstorpsmossen. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen i Karlstad, Länsstyrelsen i Värmland och Naturvårdsverket med hänsyn till mossens stora naturvärden. Mark- och miljödomstolen gav 2014 Neova tillstånd för torvbrytning men bara på den del av mossen där det tidigare brutits torv och inte på delar av den östra delen med stora naturvärden. Detta var vad Naturskyddsföreningen yrkat.
Länsstyrelsen i Värmland överklagade ännu en gång och Mark- och miljööverdomstolen fann vid sin prövning att Åstorpsmossen har så stora naturvärden, bland annat ett rikt fågelliv, att mossen i sin helhet ska sparas och inte får användas för ytterligare torvbrytning.
Naturskyddsföreningen är mycket glada över att kommunens kanske värdefullaste våtmark nu bevaras för framtiden.
Nu ser vi fram emot att Åstorpsmossen övervägs som naturreservat, säger Anna-Lena Larsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Karlstad.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.