Naturskyddsföreningen Karlstad https://karlstad.naturskyddsforeningen.se Vi vänder vinden efter kappan Tue, 24 Sep 2019 19:25:10 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/270/2014/01/cropped-pilgrimsfalk-I-32x32.jpg Naturskyddsföreningen Karlstad https://karlstad.naturskyddsforeningen.se 32 32 Miljövänliga veckan 28 sept – 6 okt Årets tema är Fixa grejen – dela mera https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/#respond Tue, 24 Sep 2019 19:02:22 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1071

Nu är det dags för Naturskyddsföreningens årliga kampanj Miljövänliga veckan, där temat i år är att ta vara på det vi har, men också att uppmärksamma sätt att hyra, byta och låna saker av varandra.
Årets kampanj heter ”Fixa grejen – dela mera”.
Under veckan finns flera olika aktiviteter i Värmland att välja på. Välkomna! 

Tisdag 1 oktober 

Den hållbara tråden

Bibliotekskväll med Carina Olsson, Hemslöjdskonsulent på Region Värmland

Tid: Workshop: kl 17.30  Föreläsning kl 19:10
Plats: Gröna mattan, Stadsbiblioteket, Karlstad.
Arrangör: Region Värmland

En föreläsning om hantverkets betydelse för ett mer hållbart samhälle. I samband med föreläsningen kommer Carina hålla en lappa och laga-workshop. Du får gärna ta med ett trasigt ylleplagg som vi lappar med synliga lagningar.

Läs mer på: https://karlstad.se/Uppleva-och-gora/Evenemang-i-Karlstad/evenemang/?eid=76619&oid=0

Lördag 5 oktober 

Fixa-grejen-dag med prylbyte

Tid: kl 10.00 – 13.00
Plats: Kils bibliotek

Skona miljön och spara pengar genom att laga och byta istället för att kasta.
Ta gärna med kläder eller träföremål du vill få fixat. Vi hjälper och ger tips. Du kan även byta prylar på plats. Lokala reparatörer deltar och berättar om sin verksamhet.

Arrangör: Kils Naturskyddsförening

Läs mer på https://kil.naturskyddsforeningen.se

Lördag 5 oktober

Prylbytardag 

Tid: kl 11.00 – 14.00 (men prylar lämnas på avsedda tider innan).
Plats: Tingvallagymnasiet, Karlstad

Ta med dig prylar i fint skick- och byt till dig nya – helt gratis! Några kändisar har dessutom skänkt varsin pryl. Det finns ett Matsvinnskafé och utställare på plats och du kan vinna böcker på temat hållbarhet.

Arrangör: Karlstads kommuns projekt Karlstad delar och Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Värmland

Läs mer på: https://www.facebook.com/events/2480002918746233/

Vill du hjälpa till en stund under fredag eller lördag? Hör i så fall av dig till johanna.hedqvist@karlstad.se

 

Läs mer om miljövänliga veckan på https://www.naturskyddsforeningen.se/miljovanligaveckan

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/feed/ 0
Upplev skog som brukas av en naturvän – på lördag 21 september i Hammarö https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/#respond Thu, 19 Sep 2019 17:37:02 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1061

Gården Askhult har anor i 1700-talet.

Följ med till Bo Öster och gården Askhult i Hammarö nu på lördag 21 september. Vi samlas på gården kl 11.00. Karta till Askhult ser du här intill.

Naturskyddsföreningen Hammarö har fått en inbjudan av Bo att vandra runt med honom i hans skog vid Askhult i sydvästra delen av Hammarö. Och vi kommer att få ta del av hans tankar som skogsägare och naturvän.

Gården Askhult har rötter i 1700-talet och vi får vandra på stigarna genom skogen och fikar sedan nere vid Vänerstranden med vid utsikt över sjön.
Och enligt Vädret kommer det att bli en strålande sensommardag. Här finns alltså förutsättningar för en fin lördag med andra naturvänner.
När: Lördag 21 september samling 11.00 i Askhult
Utrustning: Kläder och skor efter väderlek, svampbok, kikare. Och fika förstås.
Frågor: Ring Åke Johansson 076-291 72 35
Hitta till Askhult
Alt 1: I Nolgårdsrondellen, ta av mot Rud. Efter ca 2,5 km sväng höger mot Takene. Efter knappt 5 km dyker skylten Askhult upp. Fortsätt över gärdena så ligger gården Askhult där.
Alt 2: Från Skoghall. Kör Hovlandavägen – den som går förbi OK/Q8- efter drygt tre km sväng höger mot Takene. Efter det som alt 1.

Kör ut mot Skagene och vidare ytterligare en bit.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/feed/ 0
Tröttnat på dina prylar – byt dem på Prylbytardagen lördag 5 oktober på Tingvallagymnasiet https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/#respond Fri, 13 Sep 2019 13:12:30 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1057

Du har säkert källaren full med prylar du inte använder. Nu har du chansen att omsätta dem i ”nya” prylar. Lördag 5 oktober är det Prylbytardag på Tingvallagymnasiet.

Har du prylar hemma som du inte använt på ett tag och som borde komma till användning av någon annan har du nu chansen att byta till dig något som du kan använda.
Prylbytet sker på Tingvallagymnasiet lördag 5 oktober 11 till 14 – med ingång på baksidan av skolan. Tingvallagymnasiet ligger mitt emot Rådhuset vid Stora torget i Karlstad. Ingång från skolgården på baksidan av huset.

Prylarna du vill bli av med lämnar du in på Tingvallagymnasiet kvällen innan – fredag 4 oktober mellan 15.30 och 19.00 och under lördag förmiddag 09.00 till 10.30.
Lämnar du in på fredag deltar du i en utlottning av presentkort på Sundstabadet. För varje inlämnad pryl får du en biljett. Max fem prylar får lämnas in. Biljetterna använder som ”betalning” för de prylar du hittar på lördagen. Saker som hör ihop räknas som en pryl, t ex en tallrikservice går som en (1) pryl.

Prylbytet pågår mellan 11.00-14.00 och prylar kommer att ställas ut löpande under öppettiden. Mellan klockan 13.30-14.00 är det Happy Half Hour – vilket innebär att för varje biljett får du  hämta ut två prylar.

Prylbytet är öppet för alla –  från barn till vuxna. Vi ser helst att barnet/barnen är med om en förälder lämnar in prylar åt dem.

Följande prylkategorier kan lämnas in:
Kök – t ex glas, porslin, mindre hushållsmaskiner
Inredning – t ex ljusstakar, belysning, vaser, textilier (t ex kuddar, gardiner, dukar)
Barn – t ex leksaker (ej av mjukplast från 2007 eller tidigare), barnböcker och babyprodukter, halloweenkostymer.
Sport & fritid – t ex musikinstrument, skridskor, ridväst, träningsprylar, campingutrustning, brädspel.

Prylarna ska vara hela och rena. Kolla att inga delar saknas och att all elektronik fungerar.
Prylar som lämnats in och blir ”köpta” lämnas inte tillbaka till den som lämnat in dem – de skänks till second hand-verksamhet där vinsten går till välgörande ändamål.

Följande prylkategorier kan inte bytas in
: böcker, tidningar, kläder, accessoarer, skor, väskor, filmer, skivor, små prydnadssaker (t ex souvenirer).

Skänka-bort-bord för sladdar, laddare och mobil- och datatillbehör
Utöver de prylkategorier som nämns ovan kan du lämna in sladdar, laddare, mobil- och datatillbehör, mobilfodral etc till vårt Skänka-bort-bord. Många har gamla varianter på laddare hemma och det finns de som söker efter en viss modell för att kunna ha kvar sin gamla mobil eller hitta rätt förlängningssladd. Märk om möjligt upp vilken modell tillbehöret är avsett för.

Tävling
Deltar du i ett konsumtions-quiz under lördagen kan du vinna inspirerande böcker på temat hållbarhet, bland annat en barnbok från Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara. https://underbaraclaras.se/.

Fikat är uppdukat
Elever från Tingvallagymnasiets Hotell- och turismprogram säljer fika under lördagen. Det säljs även ekologisk saft, Fairtrade och ekologiskt märkt kaffe och te.
Ica Hagahallen skänker överblivet bröd. https://www.ica.se/butiker/supermarket/karlstad/ica-supermarket-haga-865/start/

Utställare
Naturskyddsföreningen https://varmland-lan.naturskyddsforeningen.se/
Karlstad FN-förening https://fn.se/karlstad/
To Use, digital marknadsplats för byteshandel. https://touse.se/

På innergården kommer cykelföretagen Bulten Bike och Solsta Cykel visa lastcyklar och Karlstads bilkooperativ och elbilspoolen Move About informerar om sina verksamheter
https://bultenbike.se/
http://www.solstacykel.se/
https://www.karlstadsbilkooperativ.org/
http://www.moveabout.se/

Cykla eller åk gärna kollektivt till Prylbytardagen eftersom vi håller till precis vid Stora torget.
Tidtabeller finns på http://karlstad.se/karlstadsbuss och http://www.varmlandstrafik.se/tidtabeller/

Har du frågor?
Maila anna.sundell@karlstad.se eller johanna.hedqvist@karlstad.se

Prylbytardagen arrangeras av Karlstad kommuns projekt Karlstad delar, Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Värmland, Studiefrämjandet Värmland/Bergslagen. Karlstad delar har stöd av Viable Cities som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. https://karlstad.se/karlstaddelar

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/feed/ 0
Välkommen till Karlstad och Gjuteriet söndag 25 augusti för upptaktsdag inför Miljövänliga veckan i höst https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/08/11/valkommen-till-karlstad-och-gjuteriet-25-augusti-for-upptaktsdag-till-miljovanliga-veckan/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/08/11/valkommen-till-karlstad-och-gjuteriet-25-augusti-for-upptaktsdag-till-miljovanliga-veckan/#respond Sun, 11 Aug 2019 19:52:02 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1045

Målet under upptaktsdagen är att inspirera oss själva och att få med oss deltagarena under Miljövänliga veckan att laga, vårda och återbruka – Fixa grejen – helt enkelt.


Söndag 25 augusti, kl 10.00 – 15.30 är du välkommen till Gjuteriet, Verkstadsgatan 1 i Karlstad – Lokal Vinden – för att lära dig mer om årets tema för Miljövänliga veckan, v 40.
Temat är även i år ”Ta vara på det vi har” där vi uppmärksammar överkonsumtionens baksidor. Målet är att inspirera oss själva och våra deltagare under veckan att laga, vårda och återbruka – Fixa grejen – helt enkelt.
Vi vill uppvärdera statusen för secondhand och inspirera till delande – hyra, byta, låna.

Under dagen går vi igenom kampanjhandledningen och diskuterar aktiviteter som vi vill göra. Vi provar också på att göra bivaxdukar som kan användas för att förvara mat i istället för i plastfolie. Ta med en tygbit till detta. Vi har också ett bok- och växtbyte, så ta med nån bra pocketbok och/eller nån fin stickling att byta med.

Mat: Vi kommer att bjuda på fika och lunch (allting vegetariskt). Allergier eller önskemål om specialkost meddelar du i samband med din anmälan.

Kostnad: Gratis för medlemmar. För övriga självkostnadspris för lunch och fika. Bli gärna medlem!

Anmälan och info:
Anmäl dig i det här formuläret senast tisdag 20 augusti
https://forms.gle/9PKaEEkD2UgxswHs5

Om du har frågor kan du höra av dig till:
Johanna Hedqvist skaparstigen@gmail.com eller Ulrika Neldorin gataverde@fripost.org

PS. Miljövänliga veckan infaller i år 28 september – 6 oktober


Programmet söndag 25 augusti

10:00 Fika

10:15 Välkommen och introduktion

10:30 Faktaföreläsning

11:00 Kampanjmaterial och aktivitetsidéer

12:00 Lunch, vegetarisk

13:00 Pocket och sticklingbyte

13:15 Vi gör bivaxdukar

14:00 Vad vill vi göra lokalt? Gruppdiskussion

15:00 Sammanfattning och avslutning

15:30 Slut

Från Naturskyddsföreningens rikskansli medverkar Helen Göthe, vikarierande produktansvarig Bra Miljöval textil.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/08/11/valkommen-till-karlstad-och-gjuteriet-25-augusti-for-upptaktsdag-till-miljovanliga-veckan/feed/ 0
Det finns platser kvar på skärgårdsturen i Värmeln – Naturutflykten du inte får missa https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/18/naturutflykten-du-inte-far-missa-krokstadon-ett-naturreservat-mitt-i-sjon-varmen/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/18/naturutflykten-du-inte-far-missa-krokstadon-ett-naturreservat-mitt-i-sjon-varmen/#respond Mon, 17 Jun 2019 23:24:33 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1033

Krokstadön fick ge namn åt naturreservatet som omfattar både öar och den närmaste strandlinjen i östra delen av sjön Värmeln.

Krokstadöns naturreservat

Nu på söndag 30 juni blir det en annorlunda utflykt med Naturskyddsförening Karlstad. Vi gör en skärgårdstur i Värmeln!
Och det finns platser kvar ombord på båten som tar oss runt i reservatet med strandhugg på huvudön Krokstadön.

Krokstadön är en av flera öar i den arkipelag i mellersta delen av Värmeln, rakt väster om Högboda, som Länsstyrelsen i Värmland förvandlade till naturreservat i januari 2016.
Ön var ett sommarparadis för ägarna till Borgviks bruk under brukets stortid. Men det är inte främst för det lokalhistoriska värdet som naturreservatet bildades.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: ”
Naturreservatet Krokstadön bildas med syftet att bevara och utveckla biologisk mångfald i ett område med värdefulla naturmiljöer. Områdets naturskogar som delvis är brandpräglade, och andra ingående naturtyper samt områdets orörda karaktär med dess ekosystem och biologiska mångfald ska bevaras.”
Detta ska uppfyllas bland annat med att skogsbruk inte får bedrivas och att skötsel gör att gynna lövträd genomförs på öarna. Området skall vara tillgängligt för friluftsliv.

Samling 09.30 för samåkning vid parkeringen mellan Sundstagymnasiet och macken Cirkel K på Sundsta.

Anmälan och information Owe Nordling owe@karwe.se – 070-555 68 40

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/18/naturutflykten-du-inte-far-missa-krokstadon-ett-naturreservat-mitt-i-sjon-varmen/feed/ 0
Nu blommar guckuskon i Guldplatshagen – låt dig inspireras https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/03/nu-blommar-guckusko-i-guldplatshagen-lat-dig-inspireras/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/03/nu-blommar-guckusko-i-guldplatshagen-lat-dig-inspireras/#respond Mon, 03 Jun 2019 20:38:58 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1024

Guckusko

Konstnären Kerstin Wessberg följer med till Guldplatshagen söndag 9 juni för att inspirera dig som har målarambition bland guckusko och andra örter.

Skriv upp söndag 9 juni, söndag 30 juni och onsdag kväll 14 augusti i din kalender.
Där har du datumen för tre planerade utflykter till några av Värmlands 200 naturreservat i sommar. Alla har de ett eget tema. Detaljerna ser du nedan.

Redan nu på söndag 9 juni åker vi till Persberg för en lätt och vacker vandring till Guldplatshagens överflöd av guckusko och andra växter invid sjön Yngen.
Vi har lyckats engagera konstnären Kerstin Wessberg att följa med till Guldplatshagen. Kerstin kommer att finnas till hands för att ge tips och inspirera dig som har ambition att måla eller teckna. Har du eget konstmaterial ta gärna med, det kommer annars att finnas material att låna.
Besöket på Guldplatshagen är givetvis öppet även för dig som bara vill njuta av en vacker plats.
På vägen hem svänger vi om tid finns ner till Högbergsfältet.

Samling 08.00 för samåkning vid parkeringen mellan Sundsgymnasiet och macken Cirkel K på Sundsta.
Anmälan och information Ewa Persson Badè
ewpeba@icloud.com – 076-841 06 02

***
Söndag 30 juni blir det en annorlunda utflykt. Det blir en skärgårdstur i Värmeln med landstigning i naturreservatet Krokstadön – som är en av flera öar i en arkipelag i mellersta delen av Värmeln rakt väster om Högboda.
Samling 09.30 för samåkning vid parkeringen mellan Sundsgymnasiet och macken Cirkel K på Sundsta.
Anmälan och information Owe Nordling
owe@karwe.se – 070-555 68 40

***
Onsdag eftermiddag 14 augusti
är det dags för nästa reservatbesök. Då åker vi ut till Segersta  där vi gör en kortare vandring i reservatet, men framför allt lär oss hur skog kan avverkas utan att kalhuggas.
Skogsvårdsstyrelsens Nicola Karlsson tar emot på de demonstrationsytor som styrelsen har för att  demonstrerar hyggesfritt skogsbruk.
Tidpunkt och plats för samåkning meddelas senare, men det är bra om du anmäler dig redan nu.
Anmälan och information Jan Bergstam
jan@bergstam.com – 070-320 64 68

 

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/06/03/nu-blommar-guckusko-i-guldplatshagen-lat-dig-inspireras/feed/ 0
Missa inte Paneldebatten inför EU-valet – i dag onsdag 8 maj på Residenset https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/07/missa-inte-paneldebatten-infor-eu-valet-onsdag-8-maj-pa-residenset/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/07/missa-inte-paneldebatten-infor-eu-valet-onsdag-8-maj-pa-residenset/#respond Tue, 07 May 2019 06:48:12 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1012

Människan har en natur att förvalta till kommande generationer. Hur ser våra politiker på denna viktiga uppgift. Foto Ola Runfors

Sista söndagen i maj är det val till Europaparlamentet. En av de viktigare frågorna för EU nu och kommande år är Klimatfrågan.
Karlstad Bokcafé och Naturskyddsföreningen Karlstad gör gemensam sak för att uppmärksamma valet och ta reda på var våra partier står i de viktiga miljöfrågorna.
Nästa onsdag blir det därför en paneldebatt dit samtliga riksdagspartier är inbjudna.

Debatten genomförs i Residenset i Karlstad i dag onsdag 8 maj mellan 18 och 21.
Obs! Fri entré

Debatten inleds av Fredrik Holm som kommer att aktualisera bland annat frågor som:
Bedömer ni att svensk miljöpolitik vunnit eller förlorat på EU och har EU vunnit eller förlorat på det svenska medlemskapet?
Skatte- och avgiftspolitiken är ju en nationell angelägenhet samtidigt som alla inser värdet att dessa är så lika varandra som möjligt i EUs länder. Hur anser ditt parti att detta dilemma bäst skall lösas?
Höjda miljöavgifter och skatter kan bidra till ekonomiska orättvisor. Hur bör EU agera för att både bedriva en offensiv miljöpolitik och motverka ökande klyftor i och mellan medlemsstaterna?
EU införde regler som fasade ut den gamla glödlampan. Vill ditt parti se EU ta liknande initiativ på andra områden och i så fall vilka?
Lastbilarnas och flygets utsläpp ökar i strid mot alla klimatmål. Samtidigt är det europeiska järnvägsnätet underdimensionerat och illa underhållet. Hur anser ditt parti att EU skall agera för att nå en hållbar europeisk infrastruktur?

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/07/missa-inte-paneldebatten-infor-eu-valet-onsdag-8-maj-pa-residenset/feed/ 0
Vårfåglarna vid Knappstadviken väntar på dig i morgon lördag 4 maj https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/02/varfaglarna-vi-knappstadviken-vantar-pa-dig-nu-pa-lordag-4-maj/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/02/varfaglarna-vi-knappstadviken-vantar-pa-dig-nu-pa-lordag-4-maj/#respond Thu, 02 May 2019 11:36:23 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1017 I morgon lördag 4 maj på gränsen Hammarö-Karlstad
spanar vi på vårfåglar vid Knappstadviken

Samling kl 09.00 I morgon lördag 4 maj vid parkeringen/entrén vid Dingelsundet utefter Knappstadvägen Skoghall-Karlstad. Se karta nedan.
Vi promenerar runt viken och lyssnar och kikar efter de fåglar som dyker upp.
Stieg Carlsson från Karlstadsornitologerna hjälper oss att reda ut vad det är vi ser och hör.
Turen är drygt 3 km på bra stigar. Med fikapaus tar den knappt tre timmar.
Utrustningsförslag: Bra skor, kikare, fågelbok och fika. Glöm inte kikare!
Kontakt: Åke Johansson 076-291 72 35.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/05/02/varfaglarna-vi-knappstadviken-vantar-pa-dig-nu-pa-lordag-4-maj/feed/ 0
Naturreservatcirkeln drar snart i gång Vi ses i kväll 23 april Gjuteriet 18.30 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/14/23-april-drar-naturreservatcirkeln-i-gang-igen-gjuteriet-18-30/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/14/23-april-drar-naturreservatcirkeln-i-gang-igen-gjuteriet-18-30/#respond Sun, 14 Apr 2019 21:28:55 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=990

Förr årets gjorde Naturskyddsföreningen arrangerade förra året en naturreservatcirkel med fyra besök till olika reservat i Värmland. Om drygt en vecka – tisdag 23 april – kör vi i gång igen med första träffen i en ny omgång.


Naturskyddsföreningen Karlstad gjorde en lyckade satsning på en Naturreservatcirkel förra våren.
Nu kommer den igen med en informationsträff i kväll tisdag 23 april.
Vi samlas i rum 216 på Gjuteriet för genomgång och planering av vårens reservatbesök.

Den här gången prövar vi ett något annorlunda upplägg. Vilket innebär att vi satsar på att komma ut i reservaten så fort som möjligt.
Samlingen i kväll 23 april blir den enda som vi har inomhus. I övriga samlas vi ute i reservaten.
Där kommer vi att ha experthjälp från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och annan nödvändig hjälp för en lärorik dag.
Vi har tre olika naturreservat som förslag, vilka… avslöjar vi i kväll 23 april. Vi vill nämligen lämna öppet även för förslag från dig som deltagare.
Vi vänder oss både till dig som var med förra våren och även nya deltagare som hälsas välkomna till en trevlig vår i den värmländska naturen.

Start: I kväll tisdag 23 april kl 18.30
Var: Gjuteriet sal 216
Kontakt: Owe Nordling 070 555 68 40 – Ewa Persson Badé 076-841 06 02

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/14/23-april-drar-naturreservatcirkeln-i-gang-igen-gjuteriet-18-30/feed/ 0
Ännu återstår två intressanta utflykter i Karlstad/Hammarös vårprogram https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/13/annu-aterstar-tva-intressanta-utflykter-i-varprogrammet/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/13/annu-aterstar-tva-intressanta-utflykter-i-varprogrammet/#respond Sat, 13 Apr 2019 07:03:23 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=999 Måndag 22 april (Annandag påsk)
Vårfåglar vid Hynsjöarna
Vi besöker Södra och Norra Hyn för att se och höra vilka vårfåglar som dykt upp. Ta med kikare och fika. Och glöm inte kikaren!
Samling
07.30 vid Stadsbiblioteket för samåkningm – Föranmälan för samåkning senast 18 april till Leif Lövström, 070-534 81 36.
08.00 Om du åker direkt till Träfotere Hynboholm (Södra Hyn)

Lördagen 4 maj på gränsen Hammarö-Karlstad
Vårfåglar vid Knappstadviken

Samling kl 09.00 lördag 4 maj vid parkeringen/entrén vid Dingelsundet utefter Knappstadvägen Skoghall-Karlstad. Se karta nedan.
Vi promenerar runt viken och lyssnar och kikar efter de fåglar som dyker upp.
Stieg Carlsson från Karlstadsornitologerna hjälper oss att reda ut vad det är vi ser och hör.
Turen är drygt 3 km på bra stigar. Med fikapaus tar den knappt tre timmar.
Utrustningsförslag: Bra skor, kikare, fågelbok och fika. Glöm inte kikare!
Kontakt: Åke Johansson 076-291 72 35.


OBS! Programmen för Karlstad och Hammarö fram till augusti presenteras i slutet av april.

Besök föreningens hemsida
http://karlstad.naturskyddsforeningen.se
efter eventuella ändringar och tillägg i programmet och annat spännande som dyker upp.
Se också vår Facebooksida
https://www.facebook.com/karlstadsnatur

www.karlstadnatur.se om naturområden i Karlstads närhet. Kanske hittar du uppslag till nya naturupplevelser?

Kemikaliegruppen/Handla miljövänligt
Kontaktperson: Johanna Hedqvist, 070-272 24 14.

Plangruppen träffas vid behov för att diskutera kommunala förslag om detaljplaner, översiktsplaner m.m.
Kontaktperson: Leif Lövström, 070-534 81 36.

Naturskyddsföreningen Värmland har grupper för Handla miljövänligt, Klimat och Skog.
Se http://varmland-lan.naturskyddsforeningen.se/

Saknar du någon verksamhet? Hör då av dig till styrelsen så kan vi undersöka om fler delar ditt intresse!

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Karlstad fram till årsstämman 2020:

Ordförande
Jan Bergstam
jan@bergstam.com
070-320 64 68

Sekreterare
Owe Norling
070-555 68 40

Kassör
Karin Granström
073-048 45 61

Ledamöter
Anne Geddes-Shalit
073-043 24 92

Ewa Persson Badè
076-841 06 02

Ersättare
Linda Ferm
070-549 79 38

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/04/13/annu-aterstar-tva-intressanta-utflykter-i-varprogrammet/feed/ 0