Naturskyddsföreningen Karlstad https://karlstad.naturskyddsforeningen.se Vi vänder vinden efter kappan Sun, 15 Mar 2020 10:48:08 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/270/2014/01/cropped-pilgrimsfalk-I-32x32.jpg Naturskyddsföreningen Karlstad https://karlstad.naturskyddsforeningen.se 32 32 VIKTIGT MEDDELANDE – Naturskyddsföreningen Karlstad ställer in årsmöte måndag 16 mars https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2020/03/15/medlemmarna-i-naturskyddsforeningen-karlstad-kallas-till-arsmote-mandag-16-mars-kl-18-00/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2020/03/15/medlemmarna-i-naturskyddsforeningen-karlstad-kallas-till-arsmote-mandag-16-mars-kl-18-00/#respond Sun, 15 Mar 2020 08:27:52 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1128

ÅRSMÖTET MÅNDAG 16 MARS ÄR INSTÄLLT

Styrelsen för Naturskyddsföreningen Karlstad har i helgen beslutat att ställa in årsmöte som skulle hållas i morgon måndag 16 mars på Stadshotellet i Karlstad.

Anledningen är rådande läge för Coronaviruset spridning.

Något nytt datum för årsmötet finns inte. Det får utvecklingen av Coronan styra. Men så snart vi har ett kommer vi att meddela i alla våra kanaler – här på vår Hemsida, på vår Facebooksida och med direktutskick till medlemmar som lämnat sin mailadress.
Vi du lämna din mailadress för att ta emot Nyhetsbrev från föreningen skicka den till jan@bergstam.com – märk mailen i Ämnerutan ”Mailadressen Natur”.
 
Planerad verksamhet under våren kommer att justeras att passa in i rådande Coronaläge.
För att inte tappa tempo för den planerade nya styrelsen kommer föreslagna nya ledamöter att gå in som adjungerade för att sätta sig in i föreningens arbete.
 
Frågor kan ställas till:
Jan Bergstam – 070-320 64 68 – jan@bergstam.com
 
mvh
Jan Bergstam
ordförande
Naturskyddsföreningen Karlstad

 

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2020/03/15/medlemmarna-i-naturskyddsforeningen-karlstad-kallas-till-arsmote-mandag-16-mars-kl-18-00/feed/ 0
I kväll..! Naturkväll på Naturum bland sommarens fjärilar https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/16/i-morgon-naturkvall-pa-naturum-bland-sommarens-fjarilar/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/16/i-morgon-naturkvall-pa-naturum-bland-sommarens-fjarilar/#respond Mon, 16 Dec 2019 08:48:32 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1123

Asknätfjäril är en starkt hotad art, här i motljus på en grankvist.

I KVÄLL TISDAG 17 DECEMBER KL 18.00
Välkommen in till sommarljuset på Naturum….

Har du tröttnat på mörkret som sveper om oss den här tiden av året. För att uppleva lite livsbejakande ljus i allt det mörka bjuder vi dig att njuta av fjärilarnas värld på sommarfagra blomsterängar.
I kväll tisdag 17 december på Naturum i Mariebergsskogen berättar Mikael Skalstad och visar bilder på sina älskade fjärilar.
För Mikael började allt en varm julidagen 1963 på Bragevägen i Åmål. Då handlade det om ungdomligt spring med tyllhåven.
Springet har nu övergått kameraströvtåg på myr och äng.
Vi kan lova ett föredrag utöver det vanliga – självbiografiska utvikningar blandas med kulturhistoria och inte minst en utflykt i den svenska sommaren.

Hålltider: Naturums café är öppet från klockan 17 för förprat. Passa också på att se Länsstyrelsen och Naturums bildutställning över Värmlands 203 naturreservat.
Föredraget börjar klockan 18.00 och beräknas pågå till 19.30.

Vill du ta med dig sommarupplevelsen hem, eller lösa ett julklappsproblem, finns Mikaels bok Fjärilsmöten till försäljning under kvällen.

Kvällens föredraget arrangeras av Naturskyddsföreningen Karlstad tillsammans med Naturum och Studiefrämjandet.

 

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/16/i-morgon-naturkvall-pa-naturum-bland-sommarens-fjarilar/feed/ 0
Upptaktsmöte för projektet Grodor och Fladddermöss i morgon söndag 8 december på Gjuteriet https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/07/upptaktsmote-for-projektet-grodor-och-fladddermoss-i-morgon-sondag-8-december-pa-gjuteriet/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/07/upptaktsmote-for-projektet-grodor-och-fladddermoss-i-morgon-sondag-8-december-pa-gjuteriet/#respond Sat, 07 Dec 2019 13:04:22 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1119

En fladdermus swishar förbi, nästan obemärkt. på jakt efter mygg och andra flygfän.

Har du funderat på vad det är som flyger förbi snabbt om kvällarna med märkliga ljud? Och varför grodor befinner sig på vägen under hösten.
Nu har du chansen att öka din kunskap om arter som finns nära dig men som du kanske inte vet så mycket om. Arter som du enkelt kan göra en liten insats för och som gör stor skillnad.
Under det kommande halvåret kommer ett flertal aktiviteter att arrangeras i projektet Grodor och Fladdermöss. Det blir kunskapsföreläsningar, träffar i fält, inventeringar, holkbyggande etc. Och du är välkommen att hänga på redan från start i morgon söndag 8 december med information och föreläsning om fladdermöss med Niklas Wahlström i Karlstad.
Sedan vinter och vår följer vi upp med aktiviteter på några platser runt om i Värmland.
Niklas är biolog och fladdermusentusiast och en av de få i länet som kan fladdermöss.

När: i morgon söndag 8 december kl 16.00

Var: Gjuteriet (lokal Vinden), Verkstadsgatan 1 Karlstad
Anmälan och frågor: karolina.hasselroth@naturskyddsforeningen.se

Artprojektet Grodor och Fladdermöss drivs av Naturskyddsföreningen Värmland och finansieras av postkodstiftelsen.

Välkommen
Karolin Hasselroth
projektledare Naturskyddsföreningen Värmland

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/12/07/upptaktsmote-for-projektet-grodor-och-fladddermoss-i-morgon-sondag-8-december-pa-gjuteriet/feed/ 0
Välkommen till Torget i dag fredag 29 november för Klimatets skull https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/28/valkommen-till-torget-i-morgon-fredag-29-november-for-klimatets-skull/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/28/valkommen-till-torget-i-morgon-fredag-29-november-for-klimatets-skull/#respond Thu, 28 Nov 2019 10:32:42 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1109

Så här såg det ut på Stora torget tidigare i höstas vid en av manifestationerna för klimatet.

I hela Sverige arrangeras klimatmanifestationen på 135 platser.

I dag fredag 29 november är det dags igen för en världsomspännande manifestation för klimatet.
Den arrangeras veckan innan FNs klimattoppmöte COP 25 börjar och kommer att vara en påminnelse till världens ledare att inte svika de yngre generationerna.
Och naturligtvis kommer den också att uppmärksammas även i Karlstad och på en rad orter i Värmland. I hela Sverige arrangeras den på 135 platser. Se kartan.
Alla är välkomna. Du behöver inte vara medlem varken i Naturskyddsföreningen Karlstad, Fridays For Future, Parents For Future eller någon annan av de organisationer som verkar för den omställning som krävs för att få stopp på uppvärmningen och rädda jorden.

Manifestationen drar igång redan klockan 12 och pågår ut över eftermiddagen så länge det finns folk och intresse.

Omställningen manifesteras på flera håll i Värmland. Arvika, Kil, Sunne har program under fredag eftermiddag 29 november.
Hashtaggar som används är bland annat #GlobalClimateActionDay #FridaysForFuture #Climatestrike #ParentsForFuture

 

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/28/valkommen-till-torget-i-morgon-fredag-29-november-for-klimatets-skull/feed/ 0
Naturkväll på Naturum bland Svalbards isbjörnar https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/21/nu-pa-tisdag-26-nov-naturkvall-pa-naturum-bland-svalbards-isbjornar/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/21/nu-pa-tisdag-26-nov-naturkvall-pa-naturum-bland-svalbards-isbjornar/#respond Thu, 21 Nov 2019 10:13:47 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1097

Isbjörn är väl den art som man främst förknippar med ögruppen Svalbard. I kväll tisdag 26 november klockan 18 tar fotografen Tommy Pedersen oss med ut bland isflaken och isbjörnarna. Foto: Tommy Pedersen

Tisdag 26 november kopplar vi av en stund tillsammans med naturfotografen Tommy Pedersen på Naturum i Mariebergsskogen.
Han har laddat
projektorn med nya bilder från Svalbard. Han har lovat en del helt unika bilder på ett av de stora rovdjuren som så starkt är knutet till Ishavet och Svalbards övärld, isbjörnen.
Det blir också bilder på fåglar som man knappast trodde fanns i vår närhet. Tommy kommer bland annat att visa ett filmklipp från en lappugglefamilj.
Allt sker på Naturum i Mariebergsskogen.
Föredraget börjar klockan 18 och beräknas pågå framåt 19.30 inklusive frågestunden.
Naturum stänger normalt redan kl 17 på eftermiddagarna, men i samband med Naturföredragen som Naturskyddsföreningen Karlstad i vinter arrangerar tillsammans med Naturum och Studiefrämjandet kommer caféet att vara öppet mellan 17 och 18. Det ger tillfälle till lite prat med föredragshållare och publik.
Tommy Pedersen säger att det är fåglar som han helst ägnar sig åt, så säkert kommer vi också att få se en hel del av hans fantastiska fågelmaterial.
Nu i höst var Tommy över till London och hämtade ett välförtjänt pris när den årliga världsomspännande tävlingen Wildlife Photographer Of The Year korade fotografer i olika klasserna. 48 000 bidrag från 100 länder hade kommit in. Det handlar alltså om en av de mest prestigefyllda naturfototävlingarna i världen.
Tommy belönades med Highly Commended.

Inträde: Naturskyddsföreningen medlemmar går in fritt

Välkommen till en givande och spännande kväll

PS. Redan nu kan du boka in tisdag 17 december för Naturum. Då lämnar vi mörkret och kliver in i sommaren på Naturum tillsammans med Mikael Skalstad och hans fantastiska bilder från fjärilarnas värld.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/11/21/nu-pa-tisdag-26-nov-naturkvall-pa-naturum-bland-svalbards-isbjornar/feed/ 0
Grön julklappsmarknad med Klappbyte nu på söndag 24 november på Gjuteriet https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/gron-julklappsmarknad-med-klappbytarrum-24-november-pa-gjuteriet/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/gron-julklappsmarknad-med-klappbytarrum-24-november-pa-gjuteriet/#respond Tue, 22 Oct 2019 20:34:09 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1079

Naturskyddsföreningens Gröna julklappsmarknad arrangeras i år söndag 24 november. Som vanligt på Gjuteriet i Karlstad.

Välkommen till Naturskyddsföreningens Gröna julklappsmarknad söndag 24 november!
Här kan du handla hållbara och återbrukade klappar av lokala hantverkare och försäljare.
Vi kommer att uppdatera evenemanget allt eftersom med vilka försäljare som kommer finnas på plats.

Ta gärna med max tre hela och rena prylar som du inte använder till vårt Klappbytarrum. Låt någon annan ge bort din pryl i julklapp och se om du kan hitta något annat istället. Obs – prylarna ska inte vara inslagna. Utöver prylbytet kommer vi ha ett hörn i rummet där du kan skänka lucia- och tomtekläder och förhoppningsvis hitta andra som passar bättre. Dessutom kommer vi ha ett hörn där du kan lämna julsaker du inte längre använder. Du får inte tillbaka det du skänkt som inte valts av någon – detta skänks till second hand-verksamhet där vinsten går till välgörande ändamål. Karlstad kommuns projekt Karlstad delar ansvarar för rummet och visar delnings- och återbrukstips.
Vi kommer visa hållbar klappinslagning och inspirerande förslag på julklappar som du kan göra själv.

Öppet: 11.00 till 16.00
Fika: Ekologiskt julfika i Gjuteriets café
Inträde: Gratis

Här nedan följer årets hantverkare och säljare

Återbruksklappar
Ewa-Lenas källare  – House of Homebrew, Hanna Ankarstrand – Värmland Remakeri & trädgård – Ulrika Vass – RenArt återbruk och nyproduktion Linda Wall – Tilde Tryck
– Lena Kristina – Fenixhäxornas isländska galdrar  – Kullanders kassar och kransar – Skaparstigen – Wood & Leather Design

Miljösmarta klappar
Hos bonden – Jennie Rowell – Wolfgang Ranke, träslöjd – Humlorna i min trädgård – Camino

Ätbara klappar
Njordstorp Permakultur Gård – Torfolk & vänner – Tistelgården – Amandula konfektyr – Fenixhäxornas medicinska teer och örtsalt

Upplevelser
Vildvilans Trädgårdar – Yogalunden

Hitta till Gjuteriet
Närmsta busshållplats till Gjuteriet är Nöjesfabriken, där buss 8 och 11 stannar. Snabbussen stannar vid Hagatorget, vilket är några minuters promenad från Gjuteriet. https://karlstad.se/Karlstadsbuss/tidtabeller/Tidtabellerkartor/
Det finns en avgiftsbelagd bilparkering på baksidan Gjuteriet (nedfart mellan Gjuteriet och idrottssalen Gjutaren).

Arrangörer
Naturskyddsföreningens Gröna julklappsmarknad arrangeras av Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp Värmland, Studiefrämjandet Värmland Örebro och Karlstad kommuns projekt Karlstad delar. Karlstad delar har stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Läs mer på: karlstaddelar.se

Frågor
gataverde@fripost.org och skaparstigen@gmail.com

Hjälp oss gärna att sprida evenemanget genom att dela och bjuda in dina kompisar.

För uppdateringar och information om vilka försäljare som deltar på Facebook-evenemanget

 
]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/gron-julklappsmarknad-med-klappbytarrum-24-november-pa-gjuteriet/feed/ 0
Flyttfåglarna flyttar in i Naturum https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/nu-pa-tisdag-29-okt-18-00-flyttfaglarna-flyttar-in-i-naturum/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/nu-pa-tisdag-29-okt-18-00-flyttfaglarna-flyttar-in-i-naturum/#respond Tue, 22 Oct 2019 09:30:02 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1087

Gärdsmygen är en av alla de arter som hamnar i fångstnäten ute på Hammarö sydspets.

I kväll tisdag 29 okt 18.00 Naturum Mariebergsskogen
EN KVÄLL MED VÅRA FLYTTFÅGLAR…

Du som tidigare i höst besökte Fågelstationens dag på Hammarö sydspets får nu en ny chans att träffa Bimbi Ollberg, mannen som satt ringar på fler fåglar än någon annan.
När man ser honom i arbete är det honom man skulle vilja bli ringmärkt av om man nu skulle råka vara fågel.

Naturskyddsföreningen Karlstad får låna honom av Hammarö Fågelstation för en kväll.

När: I kväll tisdag 29 oktober klockan 18.00
Var: Nyrenoverade Naturum Mariebergsskogen
Hur: Fri entré för medlemmar i Naturskyddsföreningen, men alla är välkomna till en intressant och spännande kväll.

Bimbi Ollberg bor på Gotland där han är verksam på Sundre Fågelstation. Men varje höst sedan decenier tillbaka flyttar han för några veckor till Hammarö för att hjälpa till att ringmärka fåglar.
När vi frågade honom om han inte kunde berätta lite mer om sitt arbete under en kväll på Naturum i Mariebergsskogen tvekade han inte en sekund.
Bestäm dag sa han och gav oss datum för sin nästa period ute på Hammarö sydspets. Där är han nu sedan några dagar, bland annat för att märka ugglor som för Bimbi är lite speciellt eftersom det inte finns några ugglor på Gotland.
Nu på tisdag kväll 29 oktober tar han en paus från Sydspetsen för att komma till Naturum i Mariebergsskogen för att berätta om och visa bilder från sitt arbete.
Karlstads ornitologiska föreningen ansvarar för stationen på Hammarö med stöd av Hammarö kommun.
Sedan starten 1969 till och med förra året har 158 arter märkts bland de 375 678 fåglar som fångats in för märkning.

Välkommen till en trevlig kväll
Kom gärna för lite vimmel en stund innan. Kaffet ska vara varmt lovar personalen.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/10/22/nu-pa-tisdag-29-okt-18-00-flyttfaglarna-flyttar-in-i-naturum/feed/ 0
Miljövänliga veckan 28 sept – 6 okt Årets tema är Fixa grejen – dela mera https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/#respond Tue, 24 Sep 2019 19:02:22 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1071

Nu är det dags för Naturskyddsföreningens årliga kampanj Miljövänliga veckan, där temat i år är att ta vara på det vi har, men också att uppmärksamma sätt att hyra, byta och låna saker av varandra.
Årets kampanj heter ”Fixa grejen – dela mera”.
Under veckan finns flera olika aktiviteter i Värmland att välja på. Välkomna! 

Tisdag 1 oktober 

Den hållbara tråden

Bibliotekskväll med Carina Olsson, Hemslöjdskonsulent på Region Värmland

Tid: Workshop: kl 17.30  Föreläsning kl 19:10
Plats: Gröna mattan, Stadsbiblioteket, Karlstad.
Arrangör: Region Värmland

En föreläsning om hantverkets betydelse för ett mer hållbart samhälle. I samband med föreläsningen kommer Carina hålla en lappa och laga-workshop. Du får gärna ta med ett trasigt ylleplagg som vi lappar med synliga lagningar.

Läs mer på: https://karlstad.se/Uppleva-och-gora/Evenemang-i-Karlstad/evenemang/?eid=76619&oid=0

Lördag 5 oktober 

Fixa-grejen-dag med prylbyte

Tid: kl 10.00 – 13.00
Plats: Kils bibliotek

Skona miljön och spara pengar genom att laga och byta istället för att kasta.
Ta gärna med kläder eller träföremål du vill få fixat. Vi hjälper och ger tips. Du kan även byta prylar på plats. Lokala reparatörer deltar och berättar om sin verksamhet.

Arrangör: Kils Naturskyddsförening

Läs mer på https://kil.naturskyddsforeningen.se

Lördag 5 oktober

Prylbytardag 

Tid: kl 11.00 – 14.00 (men prylar lämnas på avsedda tider innan).
Plats: Tingvallagymnasiet, Karlstad

Ta med dig prylar i fint skick- och byt till dig nya – helt gratis! Några kändisar har dessutom skänkt varsin pryl. Det finns ett Matsvinnskafé och utställare på plats och du kan vinna böcker på temat hållbarhet.

Arrangör: Karlstads kommuns projekt Karlstad delar och Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Värmland

Läs mer på: https://www.facebook.com/events/2480002918746233/

Vill du hjälpa till en stund under fredag eller lördag? Hör i så fall av dig till johanna.hedqvist@karlstad.se

 

Läs mer om miljövänliga veckan på https://www.naturskyddsforeningen.se/miljovanligaveckan

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/24/miljovanliga-veckan-28-september-6-oktober/feed/ 0
Upplev skog som brukas av en naturvän – på lördag 21 september i Hammarö https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/#respond Thu, 19 Sep 2019 17:37:02 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1061

Gården Askhult har anor i 1700-talet.

Följ med till Bo Öster och gården Askhult i Hammarö nu på lördag 21 september. Vi samlas på gården kl 11.00. Karta till Askhult ser du här intill.

Naturskyddsföreningen Hammarö har fått en inbjudan av Bo att vandra runt med honom i hans skog vid Askhult i sydvästra delen av Hammarö. Och vi kommer att få ta del av hans tankar som skogsägare och naturvän.

Gården Askhult har rötter i 1700-talet och vi får vandra på stigarna genom skogen och fikar sedan nere vid Vänerstranden med vid utsikt över sjön.
Och enligt Vädret kommer det att bli en strålande sensommardag. Här finns alltså förutsättningar för en fin lördag med andra naturvänner.
När: Lördag 21 september samling 11.00 i Askhult
Utrustning: Kläder och skor efter väderlek, svampbok, kikare. Och fika förstås.
Frågor: Ring Åke Johansson 076-291 72 35
Hitta till Askhult
Alt 1: I Nolgårdsrondellen, ta av mot Rud. Efter ca 2,5 km sväng höger mot Takene. Efter knappt 5 km dyker skylten Askhult upp. Fortsätt över gärdena så ligger gården Askhult där.
Alt 2: Från Skoghall. Kör Hovlandavägen – den som går förbi OK/Q8- efter drygt tre km sväng höger mot Takene. Efter det som alt 1.

Kör ut mot Skagene och vidare ytterligare en bit.

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/19/upplev-skog-som-brukas-av-en-naturvan-nu-pa-lordag-21-september-i-hammaro/feed/ 0
Tröttnat på dina prylar – byt dem på Prylbytardagen lördag 5 oktober på Tingvallagymnasiet https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/ https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/#respond Fri, 13 Sep 2019 13:12:30 +0000 https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/?p=1057

Du har säkert källaren full med prylar du inte använder. Nu har du chansen att omsätta dem i ”nya” prylar. Lördag 5 oktober är det Prylbytardag på Tingvallagymnasiet.

Har du prylar hemma som du inte använt på ett tag och som borde komma till användning av någon annan har du nu chansen att byta till dig något som du kan använda.
Prylbytet sker på Tingvallagymnasiet lördag 5 oktober 11 till 14 – med ingång på baksidan av skolan. Tingvallagymnasiet ligger mitt emot Rådhuset vid Stora torget i Karlstad. Ingång från skolgården på baksidan av huset.

Prylarna du vill bli av med lämnar du in på Tingvallagymnasiet kvällen innan – fredag 4 oktober mellan 15.30 och 19.00 och under lördag förmiddag 09.00 till 10.30.
Lämnar du in på fredag deltar du i en utlottning av presentkort på Sundstabadet. För varje inlämnad pryl får du en biljett. Max fem prylar får lämnas in. Biljetterna använder som ”betalning” för de prylar du hittar på lördagen. Saker som hör ihop räknas som en pryl, t ex en tallrikservice går som en (1) pryl.

Prylbytet pågår mellan 11.00-14.00 och prylar kommer att ställas ut löpande under öppettiden. Mellan klockan 13.30-14.00 är det Happy Half Hour – vilket innebär att för varje biljett får du  hämta ut två prylar.

Prylbytet är öppet för alla –  från barn till vuxna. Vi ser helst att barnet/barnen är med om en förälder lämnar in prylar åt dem.

Följande prylkategorier kan lämnas in:
Kök – t ex glas, porslin, mindre hushållsmaskiner
Inredning – t ex ljusstakar, belysning, vaser, textilier (t ex kuddar, gardiner, dukar)
Barn – t ex leksaker (ej av mjukplast från 2007 eller tidigare), barnböcker och babyprodukter, halloweenkostymer.
Sport & fritid – t ex musikinstrument, skridskor, ridväst, träningsprylar, campingutrustning, brädspel.

Prylarna ska vara hela och rena. Kolla att inga delar saknas och att all elektronik fungerar.
Prylar som lämnats in och blir ”köpta” lämnas inte tillbaka till den som lämnat in dem – de skänks till second hand-verksamhet där vinsten går till välgörande ändamål.

Följande prylkategorier kan inte bytas in
: böcker, tidningar, kläder, accessoarer, skor, väskor, filmer, skivor, små prydnadssaker (t ex souvenirer).

Skänka-bort-bord för sladdar, laddare och mobil- och datatillbehör
Utöver de prylkategorier som nämns ovan kan du lämna in sladdar, laddare, mobil- och datatillbehör, mobilfodral etc till vårt Skänka-bort-bord. Många har gamla varianter på laddare hemma och det finns de som söker efter en viss modell för att kunna ha kvar sin gamla mobil eller hitta rätt förlängningssladd. Märk om möjligt upp vilken modell tillbehöret är avsett för.

Tävling
Deltar du i ett konsumtions-quiz under lördagen kan du vinna inspirerande böcker på temat hållbarhet, bland annat en barnbok från Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara. https://underbaraclaras.se/.

Fikat är uppdukat
Elever från Tingvallagymnasiets Hotell- och turismprogram säljer fika under lördagen. Det säljs även ekologisk saft, Fairtrade och ekologiskt märkt kaffe och te.
Ica Hagahallen skänker överblivet bröd. https://www.ica.se/butiker/supermarket/karlstad/ica-supermarket-haga-865/start/

Utställare
Naturskyddsföreningen https://varmland-lan.naturskyddsforeningen.se/
Karlstad FN-förening https://fn.se/karlstad/
To Use, digital marknadsplats för byteshandel. https://touse.se/

På innergården kommer cykelföretagen Bulten Bike och Solsta Cykel visa lastcyklar och Karlstads bilkooperativ och elbilspoolen Move About informerar om sina verksamheter
https://bultenbike.se/
http://www.solstacykel.se/
https://www.karlstadsbilkooperativ.org/
http://www.moveabout.se/

Cykla eller åk gärna kollektivt till Prylbytardagen eftersom vi håller till precis vid Stora torget.
Tidtabeller finns på http://karlstad.se/karlstadsbuss och http://www.varmlandstrafik.se/tidtabeller/

Har du frågor?
Maila anna.sundell@karlstad.se eller johanna.hedqvist@karlstad.se

Prylbytardagen arrangeras av Karlstad kommuns projekt Karlstad delar, Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Värmland, Studiefrämjandet Värmland/Bergslagen. Karlstad delar har stöd av Viable Cities som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. https://karlstad.se/karlstaddelar

]]>
https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/2019/09/13/trottnat-pa-dina-prylar-byt-dem-pa-prylbytardagen-lordag-5-oktober-pa-tingvallagymnasiet/feed/ 0